Kir-Yianni Diaporos Single Vineyard Xinomavro Imathia PGI 2018

92 pkt
Jest to miks xinomavro (87%) i syrah (13%), pochodzących z pojedynczej działki, o wyjątkowo zasadowej glebie. Zbiory są bardzo niskie, a owoce na tutejszych krzewach są zwykle malutkie, często zupełnie bez pestek. Dojrzewanie trwa przez 22 miesiące we francuskich baryłkach. Wino jest pięknie owocowe, nasycone, idące w kierunku dojrzałych wiśni, czy nawet przesmażonych śliwek. Przy tym świetnie energetyczne, naprężone, intensywnie kwaskowe, mocne. Je też warto odłożyć na 5-6 lat, ale i dzisiaj daje sporo radości.
Producent
Kir-Yianni
Rok
2018
Apelacja
Imathia PGI
Region
Macedonia
Kraj
Grecja
Szczep
Xinomavro
Punktacja
92/100
Kolor
Czerwone
Kiedy pić
2026-2036
Opublikowane
24 lutego 2023