Peter Schandl Blaufrankisch Trocken Burgenland 2017

87 pkt

Oko

rubinowe z herbacianymi refleksami i jasnym brzegiem; przezroczyste

Nos

z początku atakuje alkohol a potem wiśnie i ciemna czekolada (troche jak Mon Cheri Ferrero), następnie pojawiają się jesienne liście; ogólnie dużo nut wiśniówki

Usta

średnia (+) kwasowość; duża tanina, trochę przygruba; jest owoc - czereśnie, dojrzałe wiśnie i słodkawe, dojrzałe śliwki; trochę beczkowych, pikantnych aromatów - cynamonu i goździków; średnia (+) końcówka; rustykalne, wiejskie, lekko pestkowo-gorzkawe; świetne do jedzenia (do kupienia: w Polsce niedostępne; cena w Austrii: 8 EUR)
Producent
Peter Schandl
Rok
2017
Punktacja
87/100
Kolor
Czerwone
Opublikowane
22 maja 2020